zondag 22 maart 2015

Over and over and over the Our again.

De eerste wandeldag was direct een kleppertje : zo'n 30 km tussen Gemünd en Ouren. De GR5 volgt de hele tijd de Luxemburgse kant van de vallei van de Our. In het eerste stuk tot Dasburg moet het pad meer dan eens de duimen leggen voor de hoofdweg. Op die stukken koos ik voor veel rustiger wegen aan de Duitse kant. Daar ligt een gloednieuw lange afstandpad (von Grau zu Grün) dat de resten van de Westwall verkent, een reeks bunkers, tankversperringen enz. die Hitler nog vóór WO2 had laten aanleggen.
Na de middag werd het alleen maar beter. De Our-vallei is er te smal voor dorpen en wegen. En er waren echt weinig andere wandelaars of fietsers (doen ze dat hier dan niet in het weekend?) De zon brak ook nog eens door dus het was puur genieten van de rust, het stappen en de eerste felle kleuren van het voorjaar. 
De Our is een van de zuiverste rivieren van de Ardennen. De enige waar nog een specifieke zoetwatermossel groeit. Bleek ondertussen dat de weinige die er nog zijn allemaal 60 jaar en ouder zijn. De mossel heeft immers als baby rondtrekkende forellen nodig waar ze een tijdje mee samenleven. Maar tot voor kort konden forellen niet trekken omdat de vele molendammen geen vistrap hebben... Met een programma van vistrappen e.d. en met een speciaal kweekcentrum van mosselbroed proberen ze hier de mossel te redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten